27. joulukuuta 2014

Valkea joulu



Niin ne joulunpyhät vierähtivät nopeasti, mutta mukavasti, hyvässä seurassa ja herkkuja syöden.

Joulun paras anti oli ehdottomasti kuitenkin sopivasti maahan satanut lumi. Pitkän ja pimeän syksyn jälkeen saatiin valoa ja tunnelmaa ja tietysti mahdollisuus lumileikkeihin, mäenlaskuun, lumitöihin, lumienkeleihin sekä punaisiin poskiin. Täydellistä!




 




Onneksi arki ei ala ihan vielä.

-Sini-

21. joulukuuta 2014

21. Piparinleivontaperinne



Jos kahtena vuonna peräkkäin tekee jotain, niin voidaan kai jo puhua perinteestä. Viikolla olimmekin vanhoilla naapureilla viettämässä jo perinteeksi muodostuneita piparinleipojaisia. Lapset leipoivat sen minkä jaksoivat ennen muihin leikkeihin siirtymistä ja aikuiset jatkoivat, jotta syötäväksi riittäisi valmiitakin pipareita. Taikinaa tietysti upposi jokaiseen suuhun kiitettävä määrä.

Tänä vuonna oli kokeilussa uusi vähäsokerinen piparitaikinavaihtoehto. Taikina maistui ihan oikealta piparitaikinalta – tärkein ominaisuus. Tätä pystyi myös leipomaan ongelmitta. Valmiit piparit ovat perinteisiin tottuneelle vähän mauttomia, mutta Pikkupirpana on näillä onnessaan herkutellut ja se onkin tärkeintä. Sopisivat aikuisemmalle herkuttelijalle ehkä parhaiten juustojen kaverina.


Vähäsokeriset piparkakut


200 g kuivattua taatelia
3 dl vehnäjauhoa
1 tl soodaa
1,5 rkl piparkakkumaustetta
125 g voita
1 muna

*Liota taateleita pari tuntia. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tässä hommassa sinnikkyys ja hyvää liotus palkitaan.
* Sekoita kuivat aineet taatelisoseen joukkoon. Lisää sulatettu voi ja sekoita. Lisää muna.
*Laita jääkaappiin pariksi tunniksi ennen leivontaa. Taikina on parhaiten leivottavissa jääkaappikylmänä.
*Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.


-Sini-

20. joulukuuta 2014

20. Ehdin



Aina eivät hommat mene niin kun on suunnitellut. Tänä vuonna niin kävi jouluvalmistelujen kanssa. Joulukuuta on ilostuttanut kylässä käyneet räkätaudit ja vatsataudit, odotettua uuvuttavampi Pikkupirpanan muutaman päivän sairaalareissu ja bonuksena samaisen neitokaisen pää edellä portaissa sukellus ja siitä seurannut tikkausreissu. Jouluvalmistelut ovatkin sitten jääneet taka-alalle samoin kuin kaikki muu, mitä ei ole ollut aivan pakko tehdä.







Keskiviikkona kuitenkin tsempattiin ja askarreltiin Pikkupirpanan kanssa joulukortteja. Valmista tuli ja torstaille jäi vain osoitteiden kirjoitus ja korttien lähetys. Taputin itseäni olalle saatuani kortit postiin. Ehdin.

-Sini-

14. joulukuuta 2014

14. Rocky road



Tänään kävi kahvivieraita eli oli hyvä syy kokeilla mieleen tullutta kakkuideaa –  jouluista rocky road kakkua. Etenkin näin joulun aikaan tuntuu monessakin paikassa olevan tarjolla erilaisia rocky road suklaa –reseptejä ja niistä se idea sitten lähti.





Jouluinen rocky road –kakku


Pohja
150 g piparkakkuja
50 g voita

Suklaamousse
3 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g tummaa suklaata
0,5 dl appelsiinimehua
noin 2 dl pieniä vaahtokarkkeja
noin 2 dl marenkia kevyesti murskattuna

Koristeluun
Piparkakkua ja marenkia murskattuna

* Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 19cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparien joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin moussen valmistuksen ajaksi.
* Laita liivatelehdet likoamaan. Vaahdota vaniljakastike. Sulata suklaa mikrossa ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää suklaa-juusto-seos vaniljavaahtoon. Kuumenna mehu ja liuota liivatelehdet. Valuta mehu ohuena nauhana moussen joukkoon kokoajan sekoittanen. Lisää vaahtokarkit ja kevyesti murskatut marengit ja sekoita varovasti. Kaada mousse vuokaan pohjan päälle. Pinta saa jäädä epätasaiseksi. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia.
*Koristele piparkakku- ja marenkimurskalla.


-Sini-

13. joulukuuta 2014

13. Santa Lucia





Lucian päivästä tulee itselle mieleen ala-asteella nähdyt ruotsinkielisen naapurikoulun esittämät Lucia-kulkueet ja joulukalenterin luukusta löytyvä kynttiläkruunu. Muutoin sitä ei ole erityisemmin tullut huomioitua tai muistettua.

Tänään meidät kuitenkin yllätti omalle kotiovelle saapunut Lucia-kulkue tiernapoikineen, valkoisine viittoineen ja kynttiläkruunuineen. Lapset saivat aamupäiväksi leikkiseuraa ja me aikuiset kahviseuraa. Wikipedian mukaan ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Tämän ajatuksen kyläillyt kulkue toteutti – toi iloa ja valoa tähän lauantaipäivään. 

Kiitos!

-Sini-