12. toukokuuta 2013

Toinen ja ensimmäinen



…elämäni toinen äitienpäivä äitinä ja elämäni ensimmäinen pavlova…

Koko viikonloppu on ollut yhtä juhlaa. Eilen vietimme mummoni 80-vuotis syntymäpäiviä ja nimipäiviä ja vähän ennakoiden pre-äitienpäivää siinä samalla. Varsin kunnioitettava ikä ja ihanaa nähdä, että kaikkien muistojen – hyvien ja huonojen – lomassa jaksaa vielä katsoa elämässä eteenpäin.

Tänään onkin sitten vietetty oikeaa äitienpäivää. Aamulla oltiin pikkupirpanan kanssa pystyssä kukon laulun aikaan ja nautiskeltiin aamukahvista …tai siis minä nautin… vierivieressä istuen. Aamupalan jälkeen auringon pilkottaessa lähdimme ulkoilemaan. Lähipuiston keinuista riemuitsemisen jälkeen suuntasimme ihastelemaan valkovuokkoja. Niitä tuntuukin tänä vuonna olevan poikkeuksellisen paljon. Kauniita valkoisia mattoja tienpientareet ja metsiköt täynnä. Muutaman poimimme mukaan ruokapöytää koristamaan.





Lounasseuraksi saapuivat appivanhemmat ja tällä kertaa herkuteltiinkin meidän äitien toiveruuilla. Jälkkäriksi tarjoilin elämäni ensimmäistä pavlovaa. Täytyy sanoa, että hyvää oli. Marenkipohjan tein jo etukäteen sillä tiesin aikataulujen kiireellisyyden. En ole tainnut marenkeja kauheasti tehdä, kun viimeksi lapsena. Tavoitteena oli sellainen täydellinen marenkipohja, joka on päältä rapea ja kauniin valkea ja sisältä juuri sopivan sitkeä. Sellainen, mitä mummon keittiöstä aina löytyy. Googlailin parhaat vinkit marengin tekoon: teräskulho on parempi kuin muovikulho, pallovispilä voittaa tavalliset, täydellinen uunin lämpötila, jne. Lopputulos oli sitä mitä hain. Liekö aloittelijan tuuria. Muut esivalmistelut tein ennen ruokailua, mutta kokoamisen hoidin vasta juuri ennen tarjoilua. Näin päälliset eivät sotkeneet marengin täydellistä koostumusta.

Pavlova 

Pohja 
4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl sitruunanmehua 

Täyte 
2 dl kuohu- tai vispikermaa
100g tuorejuustoa
130g valkosuklaata
1 limen mehu
mansikoita, vadelmia, mustikoita



*Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperiin haluamasi kokoinen ympyrä.
*Vispaa valkuaiset löysäksi vaahdoksi, lisää puolet sokerista. Sekoita loppu sokeri ja perunajauho keskenään ja lisää vähitellen valkuaisten sekaan samalla, kun jatkat vispaamista. Lisää lopuksi sitruunan mehu. Valkuaisvaahdon tulee olla niin kovaa, että voit kääntää kulhon nurinpäin ilman sotkua. Levitä leinpaperille piirtämäsi ympyrän sisään. Reunat saavat jäädä korkeammaksi kuin keskusta.
*Kypsennä uunin alatasolla puolitoista tuntia. Käännä lämpö pois päältä ja jätä marenki kuivumaan jäähtyvään uuniin, jossa luukku vähän raollaan. Jos teet marengin etukäteen, säilytä huoneenlämmössä.
*Raasta osa valkosuklaasta koristelua varten ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Sulata loput suklaasta ja sekoita tuorejuuston sekaan. Lisää lime. Vatkaa kerma ja lisää suklaa-tuorejuustoseos. Kauneimman lopputuloksen saa, jos kermavaahdon levittää heti marengin päälle. Jos herkutteluun on vielä tovi, kannattaa vaahto siirtää omassa kulhossaan jääkaappiin odottamaan.
*Levitä kermavaahto maregin päälle niin, että reunat eivät peity. Vaahdon päälle ladotaan kauniiseen kekoon eri marjoja tai hedelmiä. Koristele valkosuklaaraasteella.





Joimme muuten kahvit ulkona …ensimmäistä kertaa tänä keväänä!





-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti