1. tammikuuta 2013

Uusi vuosi ja uudet kujeet



Onnellista alkanutta vuotta 2013!

Joulu oli ja meni. Meidän perhe sai joululahjaksi noroviruksen. Tuo kutsumaton vieras vei voimat niin, että kaikki suunniteltu kiva jäi tekemättä, jouluherkut syömättä ja pari blogikirjoitusta kirjoittamatta. Ehkä vielä palailen yhden jokseenkin jouluisen aiheen kanssa vähän myöhemmin …mutta ensin otetaan vastaan uusi vuosi.

Olin jotenkin erehtynyt kuvittelemaan, että uuden vuoden juhlinta lapsiperheiden kesken olisi jotenkin rauhallista, ehkä jopa seesteistä. Kuinka väärässä sitä voikaan olla. Kun lapsia oli monta, ilo korkealla ja herkkuja niin, että sokerihumala oli taattu, voi vauhdin määrää vain kuvitella. Silmät olisi saanut olla selässäkin kun lapsia sinkoili joka suunnasta. Siinä menossa ei itsekkään voinut olla mutrusuuna ja varmasti tuli naurettua enemmän kuin monina aikaisempina uusina vuosina yhteensä.

Herkkuja, sekä suolaisia että makeita, oli pöydän täydeltä tarjolla. Ja tulihan niitä herkuteltua. Onneksi tuon herkuttelu meni vielä vanhan vuoden piikkiin. Itsekin intouduin vähän leipomaan, sillä halusin kokeilla mieleen juolahtanutta suklaa-puolukkakakku ideaa. Taisi olla onnistunut idea sillä kakku katosi vauhdilla parempiin suihin ja surkeaa kummoisemmat kuvat jäikin sitten ottamatta. Parempi niin päin …leipurin saama suurin kiitos onkin, että herkut maistuvat.

Suklaa-puolukkamoussekakku


Pohja
180g tummaa suklaata
125g voita
3 munaa
2,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2dl vehnäjauhoja

Täyte
3 liivatelehteä
n 1,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora Vanilla tai vastaava)
200g tuorejuustoa
1dl sokeria
2,5dl puolukoita
tilkka mehua

*Sulata voi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää suklaa. Sekoittele kunnes kaikki suklaa on sulanut. 
*Vatkaa munat. Lisää suklaavoiseos munien joukkoon. Lisää sokerit ja jauhot. 
*Kaada leivinpaperilla vuorattuun noin puolen pellin kokoiseen uunivuokaan. Paista 180 asteessa noin 30min.

*Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa pohjasta irtopohjavuoan kokoinen pala ja nosta vuoan pohjalle paistaessa päällä ollut puoli alaspäin.

*Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaniljavaahto. Lisää tuorejuusto, sokeri ja soseutetut (saa olla sattumia) puolukat. 
*Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa. Vaahdon ei pidä olla liian makea, jotta se pienellä happamuudella tasapainottaa melkoisen makeaa suklaapohjaa. 
*Liuota liivatelehdet kuumaan mehutilkkaan ja lisää vaahtoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. 
*Kaada vaahto vuokaan suklaapohjan päälle. Peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

*Puolukoiden sijasta voisi käyttää hyvin myös karpaloita tai vaikkapa vadelmia. Sokerin määrä on silloin hyvä tarkistaa eli lisäillä pikkuhiljaa ja maistella.




Pientä suolaistakin tuli pyöräytettyä. Tämän ohjeen anoppi on bongannut Neljän tähden illallinen – ohjelmasta ja minä anopilta. Hyvä ja helppo vuohenjuuston ystävän resepti.

Vuohenjuustokiekot


lehtitaikinaa
vuohenjuustoa
kirsikkatomaatteja
koristeeksi basilikaa

*Leikkaa ohuehkoksi kaulitusta lehtitaikinalevystä muotilla vähän vuohenjuustoa suurempia kuvioita. Aseta kunkin taikinapalan päälle siivu vuohenjuustoa ja puolikas kirsikkatomaatti. *Voitele reunat munalla ja paista 225 asteessa reilu 10min. 
*Koristele basilikan lehdillä. 
*Maistuvat ehkä parhailta hivenen lämpiminä, mutta hyviltä myös kylmänä.



Mitähän kaikkea tämä vuosi tuo tullessaan? Siitä voi olla varma, että vuodesta tulee hyvin erilainen kuin edellisestä – niin hyvässä kuin pahassa. Jännityksellä jään odottamaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti